Anton Vanhoucke

anton vanhoucke

“Fail fast. En dan de belangrijkste problemen eerst oplossen. Dat is de grote winst van Agile werken.”

Contact:

Achtergrond

Innovatie is wat Anton drijft. Zo lang hij zich kan herinneren is hij gefascineerd door innovatie. Waarom? Als je het goed doet, brengt innovatie meer rijkdom, geluk en mooie dingen in ons leven. Helaas gaat innovatie niet vanzelf goed. Soms levert het weerstand op of heeft het onbedoelde kwalijke gevolgen. Daarom heeft Anton het organiseren van duurzame innovatie tot zijn levensmissie gemaakt.

Na zijn ingenieursopleiding opleiding Industrieel Ontwerpen, dacht Anton dat duurzame innovatie vooral een kwestie was van goede ideeën. In zijn professionele carrière ontdekte hij al snel dat ideeën niet het probleem waren. Goed presterende teams, leiderschap en klantempathie zijn veel belangrijker dan het idee. Sinsdien zijn hoogperformante teams, wendbare bedrijven en iteratief klantonderzoek zijn focus.

Sindsien heeft Anton veel ervaring met Agile werken opgebouwd. Eerst vanuit de productontwikkeling in de Fast Moving Consumer Goods (FMCG), later bij het ontwikkelen van digitale media. Al 2008 ontwikkelde Anton best practices om Scrum toe te passen in een multidisciplinair team. In die tijd was het aanpak uit ICT en software ontwikkeling. Samen met zijn collega’s van Fabrique ontwikkelde hij een effectieve manier om klanten en ontwerpers te betrekken in het ontwikkelproces. Het resultaat kan je lezen in het boek ‘Get Agile’ dat hij samen met Pieter Jongerius schreef.

Anton is altijd benieuwd *waarom* mensen doen wat ze doen. Gedrag is zijn favoriete medium. Hij past graag tools als Design thinking, Persuasive design (nudging), Scrum, Agile Marketing toe. Soms is voor innovatie een beetje technologie nodig, dus hij verdiepte zich ook in programmeren, netwerken, AI, web, mobiele technologie, embedded systemen, VR, besturingssystemen en robots.

Werkveld

Tegenwoordig is Anton managing partner van Scrum Academy. Met zijn team helpt hij je verder als je overstapt naar een nieuwe manier van werken. Dat doet hij met training, facilitering en ontwikkeling van de bedrijfsstrategie. Bij de transitie betrekt hij alle lagen van de organisatie voor een optimale afstemming. Hij heeft jarenlange ervaring met succesvolle innovaties. Met zijn voorbeelden en pragmatiek brengt hij andere mindset in het team.

Waarom doe Anton wat hij doet? Mensen boven zichzelf uit laten stijgen en teams productiever en gelukkiger maken is Anton’s grote drijfveer. Omdat hij vindt dat alleen bedrijven met een positieve impact op de wereld moeten groeien, kiest Anton zijn klanten zorgvuldig uit.

Prijzen

Winnaar – The Hague Innovators – okt 2017 – Stad Den Haag

Meerdere lokale startups pitchten hun ideeën voor een booster van 30.000 euro. Ons team won de hoofdprijs met een oplossing voor bewaking op afstand.

Eerste prijs – Hacking Elderly Care – okt 2016 – Stad Den Haag

Een internationale hackathon in Den Haag gericht op het verbeteren van het leven van ouderen. Mijn team won met een VR-oplossing die nieuwe levensechte vriendschappen en relaties genereert. Het helpt om mensen uit hun isolement te halen en gezonder te maken. De VR-ervaring werkt zelfs bij beginnende dementie.

DIA – Beste bedrijfssite – Mei 2013 – Dutch Interactive Awards

De nieuwe website voor Wageningen UR is een winnaar in de categorie corporate. Informatievoorziening van verschillende organisatieonderdelen voor grote doelgroepen gebundeld op één overzichtelijke site is bijzonder. Zowel interne medewerkers als externe interesses, zoals, aankomende studenten, journalisten, maatschappelijke organisaties en geïnteresseerden, kunnen op de website terecht voor alle informatie over gezonde voeding en leefomgeving. WageningenUR.nl presenteert 9 onderzoekscentra, een universiteit, 90 leerstoelgroepen en heel veel samenwerkingsverbanden als één hechte organisatie.

Eervolle vermelding – September 1997 – Audi Automotive vision contest

Stripverhaal met een toekomstvisie over mobiliteit. Uitwerking van een toekomstbeeld met mobiliteit als persoonlijke dienst, in plaats van een product. 

Contact

Je kan anton bereiken via anton@scrumacademy.nl

%d bloggers liken dit: